уторак, 16. јул 2024.

Iskustvo nakon predjenih 160 000 km Toyota hibridom

Cetvrtu godinu vozim Corollu, a tek nedavno sam cuo za jednu interesantnu stvar u vezi garantnog roka
Naime cuo sam da u prvih 200 000km, iako neko vreme nisi isao u ovlasceni servis mozes bilo kada da nastavis redovno servisiranje u Toyoti i ponovo ces biti pokriven garancijom. Kada se pojavis u servisu, prvo ti pregledaju auto, odrade sve sto treba i garancija ce poceti da vazi nakon sto prodje mesec dana ili nakon sto predjes vise od 1000 km.

Ja sam u ovlasceni servis prestao da idam kada sam presao nesto vise od 100 000km i u trenutku kada sam na satu imao vec 155 000 km, resio sam licno da proverim da li je to tacno.
Odradio sam servis, dobio Toyota Relax knjizicu i obzirom da je proslo vise od mesec dana i da sam presao vise od 1000km, ponovo sam pokriven garancijim, a ukoliko u ovlasceni odem jos dva puta, bicu pokriven sve do 200 000 km.

Sada se sami malo zamislite o tome koliko bi morali da budete sigurni u kvalitet proizvoda koji prodajete da bi se uopste usudili da odobrite takve uslove za garanciju, pogotovo sto sada na sve strane slusamo price o raznoraznim problemima koje imaju ljudi koji su pokupovali nove automobile.

To je sto se tice kvaliteta i pouzdanosti i to je nesto sto se od Toyote u neku ruku i ocekuje.
Isto vazi i za smesno malu potrosnju Toyotinih hibrida (o tome sam na blogu pisao vec vise puta ). Mala potrosnja je nesto sto se podrazumeva i na sta mi koji vozimo hibride gledamo kao na nesto sasvim normalno, isto kao sto prihvate i oguglaju na veliku potrosnju oni kojima auto trosi 9 - 10 litara.
Na te stvari covek ogugla, medjutim pravi okidaci stresa su zapravo svi oni ocekivani i neocekivani periodicni troskovi.
Iako vam velika potrosnja mozda isteruje vecu lovu iz dzepa, ovo drugo sigurno izaziva veci stres

E to je ono cega na hibridu takoreci da uopste ni nema, i upravo je to ono sto nas koji ih vozimo, kako vreme odmice, sve vise i vise ushicuje, pu, pu, pu :) . Osim troskova za motorno ulje, filtere i jos nekih par sitnica, drugih troskova kao da nemate, ili ih zaista uopste ni nemate.

Na mom prethodnom autu (Opel Astra CNG) nisam imao vecih kvarova, a voznja na metan je isto prilicno jeftina, ali,.. sve jedno sam se bas puno druzio sa mehanicarem koji mi je odrzavao auto :)
Verovatno zbog preteskih CNG rezervoara, set kvacila sam menjao 3 puta, uz to gomilu kocionih plocica i diskova, veliki servis na svakih 60 000km, svecice su mi izdrzale maksimalno tih 60 000 (uglavnom manje).

Kod hibrida sa druge strane, obzirom da u gradskoj voznji najvise ide na struju, motor dosta manje radi (u ujednacenom rezimu), isto kao i kocnice. Na njemu se sve manje haba, te su intervencije kojih ima dosta redje.

Od svega gore navedenog, ja sam evo za nesto vise od 3 godine imao samo zamenu svecica na 135 000km, a prednje plocice ce doci za zamenu tamo negde u sedmoj godini. Alternator, anlaser, kvacilo, DPF, ad blue, kaisevi, spaneri (veliki servis), plivajuci zamajac uopste ni ne postoje, eCVT automatski menjac postoji, ali kao da ni ne postoji, jer na njemu valda bas nikada nije zabelezen nikakav kvar osim spoljnog mehanickog ostecenja. Sada samo pomislite ili se prisetite akcija koji ste imali sa bar nekim od navedenih stvari pa ce vam odmah biti jasno koji je blagoslov kada o tome uopste ne morate da razmisljate.

Neko ce odmah da spomene hibridnu bateruju. Za moj auto ona sada kosta oko 2600 € i ukoliko povedete racuna da se ne pregreva, trebalo bi da potraje od 400 do 600 000km. Saberite sve ustede i koristi koje ste imali sa hibridom do tada i videcete da je taj trosak i akcija oko zamene iste, nesto sasvim zanemarljivo.

Na kraju samo jos da spomenem najnovije istrazivanje Consumer Reportsa u kome se kaze: "Toyota i Lexus su dominirali listom modela koji se preporučuju, zauzevši 16 od 36 mesta na listi. Najnovija generacija Corolle je hvaljena kao ‘jedna od najboljih vrednosti polovnih automobila‘"