петак, 22. јул 2011.

Jedna Religija


 Zamolio bi vas da prvo pogledate ovaj trominutni video



               


                                                   Zaglavljeni pastiri

                   

Zamislite sada sledecu sliku-
Ordinacija psihoterapeuta. U cekaonici nekoliko pacijenata. Svi su dosli jer osecaju da bi trebali da porade na sebi ne bi li im zivot bio smisleniji i spokojniji.
 U ordinaciji, svakoga od njih preuzima po jedan psihoterapeut i uvodi u zasebne sobe gde stavljaju 3D naocare. Gledaju film u kome prolaze kroz virtualne interaktivne zivotne situacije. Filmovi su razliciti. Svako od njih gleda film u kome su rezija i scenario odradjeni bas tako da bi konkretan pacijent mogao najlakse da izvuce pouku koja mu je potrebna. I psihoterapeuti stoje tu pored pacijenata, ali samo da ih ako se zanesu , s vremena na vreme podsete: "Hej, ovo nije stvarno, ovo je samo igra. Nemoj da se zaglavis u ovoj virtualnoj stvarnosti. Ti si tu samo da bi nesto naucio, da bi shvatio da se sve u sustini svodi na izbor izmedju dve stvari: ljubavi i straha/mrznje)

  Zamislite onda na trenutak situaciju u kojoj bi pacijent primetio da mu se psihoterapeut zaglavio u tom virtualnom svetu. To bi onda bilo pravo shizofreno iskustvo.

 Ali da se vratimo iz maste u realnost - u ovaj nas svet ovcica i pastira.

  I ovaj svet je zapravo isti kao i svet u pomenutoj sobi. Ovo sto vidimo oko nas je u stvari interaktivni 3D film, ali kako rece Bil Hicks, nas um je toliko jak da mi mislimo da je sve to stvarno.  Mi ovcice, mozda jedva to tek da naslucujemo, ali oni - pastiri, oni bi to morali da znaju.
  Zamislite sada sebe u malopre pomenutoj sobi. Pored vas je vas psihoterapeut/pastir i vi zajedno gledate film u kome se desavaju strahote - rat. I u toj situaciji tvoj pastir sa izrazom lica na kome se vidi velika briga, bol i ocaj, kuka nad zlehudom sudbom, kudi one nevaljalce i zlikovce, juri i skuplja cebad, hranu, odecu i radi upravo bas sve ono sto uopste ne bi trebao da radi.
  U toj situaciji on bi trebao da stoji smiren pored tebe i jedina njegova briga bi trebala da bude to da u tvoje srce ne udje strah i mrznja !!!
  Ali, on to ni sam ne kapira.....              ..........on je zaglavljen u toj situaciji !

 On pre svega uopste ne kapira dve najvaznije poruke koje nam je Isus preneo.

 Prva je iz besede na gori: "Ljubi bliznjeg svoga kao sebe samog"
 Drugu poruku je Isus izgovorio krvareci na krstu, dok je posmatrao ljude koji su ga tu zakucali: "Oprosti im boze, ne znaju sta rade" i to bez truncice mrznje. I u takvom trenutku njegovo srce je bilo ispunjeno samo ljubavlju!

  Bojim se da nasi pastiri uopste ne razumeju ove dve poruke.
  I sta li oni misle kada gledaju ovo sto se desava na planeti? Kada vide ratove, izgubljene teritorije, spaljene kuce i crkve.
   Da li mozda misle da Bogu u nekim trenutcima popusta paznja, ili mu se ponekad omaknu greske? U kosmosu ne postoje greske. Sve sto se dogadja, dogadja se s nekim smislom i radi nekog cilja
    I religije su tu da bi nam pomogle na neki nacin da spoznamo sta je nas zadatak u ovome zivotu.
 Rekao sam religije, a ne religija - ona moja "najbolja i jedina prava"


    A sta pastiri misle - zbog cega ima toliko puno religija ?
    Da li zbog toga da bi one zalutale na "pogresni put" mogli da usmeravaju na pravu stranu, ili je opet u pitanju neka greska, neki propust ?
    Ne, nema greske. Sve je izrezirano bas kako treba. Dat nam je zadatak i cilj do koga treba da stignemo.
    I pastiri isto imaju zadatak koji i mi imamo. Oni ce svoj zadatak ispuniti tek onda kada budu pripadnike druge religije gledali kao svoje bliznje, kao svoju bracu. Upravo zbog toga je sve ovako izrezirano i upravo zbog toga postoje razlicite religije.
   Da bi bili u stanju za tako nesto, prvo moraju sami da shvate ono cemu bi trebali nas da uce - da smo svi jedno !!!

   Kada to shvate, na ovoj planeti ce i postojati samo jedna religija



The world is like a ride in an amusement park and when we choose to go on it we think it's real, because thats's how powerful our minds are. And it goes up and down and round and round, it has thrills and chills and its very brightly colored and very loud, and it's fun - for a while.
Some people have been on the ride for a long time and after a while they begin to question: Is this real, or is it just a ride? But some people have remembered, and they come back to us and they say. "Hey, don't worry and don't be afraid ever, because this is just a ride" - and we kill those people...
"Shut him up! Ive got a lot invested in this ride... Look at my furrows of worry... Look at my big bank account... Look at my family... This has to be real"
          But it's just a ride.
But we always kill those good guys who try to tell us that and we let the demons run amok. But it doesnt matter, because it's just a ride - and we can change it any time we want.
All we need is the choice.
No effort, no work, no job, no savings or money - just a choice - right now - between fear & love.
 The eyes of fear want you to put bigger locks on your doors, buy guns and close yourself off, the eyes of love instead, see all of us as one.
Here's what we can do to change the world to a better ride right now. Take all the money we spend on weapons and defence each year and instead spend it feeding, clothing and educating the poor of the world, which it would many times over, not one human being excluded and we can explore space...
together...
both inner and outer...
forever...
...in peace.
- Bill Hicks (1961 - 1994 R.I.P.)


Zivot mu dodje nesto kao voznja u zabavnom parku i kada odaberemo da se ukljucimo mi mislimo da je sve to stvarno, posto su tako snazni nasi umovi tako snazni. I on se krece gore i dole i u krug, sa jarkim bojama, vrlo bucan i zabavan...    ...donekle.
 Neki od nas koji su vec duze u voznji pocinju da se pitaju: Da li je ovo stvarno ili je mozda samo voznja?
Ali neki se secaju, dodju do nas i kazu: "Hej, ne brinite i nemojte se nikada plasiti, posto - ovo je samo voznja" ,  i mi...   ...ubijemo te ljude.
  "Ucutkajte ga! Ja sam puno ulozio u ovu voznju...   Pogledajte bore koje sam stekao od brige...   Pogledajte moj veliki bankovni racun...   Pogledajte moju porodicu...   Ovo mora da bude stvarno"


Ali - ovo je samo voznja :))

Ipak mi uvek ubijamo te dobre ljude koji pokusavaju da nam kazu istinu i pustimo demone da podivljaju. Ali i to nema veze, posto ipak sve je samo voznja i mi mozemo da je promenimo kad god zazelimo
Potrebno je samo napraviti izbor.
Bez truda, bez posla i novca - samo izbor - upravo sada - izmedju straha i ljubavi 

Gledajuci ocima straha ti zelis da stavis vece katance na svoja vrata, da kupis oruzje i da se izolujes od sveta, gledajuci ocima ljubavi, umesto toga, videces sve nas kao deo jednoga

 Evo sta mozemo da uradimo kako bi promenili ovaj svet tako da nam ova voznja bude lepsa. Iskoristimo sav onaj novac koji koristimo za naoruzanje i odbranu svake godina i umesto toga utrosimo ga za hranu, odecu i obrazovanje siromasnih u svetu, ne iskljucujuci ni jedno jedino ljudsko bice i onda mozemo da istrazujemo kosmos....    ...zajedno...  ...i unutrasnji i spoljasnji....    ...zauvek...   ...u miru

                                                                                 Bill Hicks (1961 - 1994)

Нема коментара:

Постави коментар